Slider-Bang-voor-de-tandarts

Bang zijn voor de tandarts is niet erg maar helemaal niet nodig!
De tandarts controleert of je mooie sterke tanden hebt. Ook telt hij hoeveel tanden je in je mond hebt.
Dit doet hij met 3 soorten voorwerpen:
– Met een tandenblazer. Hiermee blaast hij de tanden droog.
– Met een tandhaakje. Hiermee gaat hij voorzichtig over het tandglazuur heen.
– Met een tandenspiegeltje. Hiermee kan hij de binnenkant van de tanden goed zien.

 

Voor papa en mama

Er wordt geadviseerd om uw kind al vanaf 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Dit is erg jong maar zo creëer je een gewoonte. Vanaf 3 jaar gaan de kinderen ook de stoel in.

Bespreek altijd van te voren met uw kind af dat u naar de tandarts gaat. Houd een rollenspel. Zo krijgt een kind al een idee hoe het werkelijk zal gaan.

Neem uw kind nooit mee naar een ingrijpende behandeling. Als kinderen zien dat u bang bent of pijn heeft, kopiëren zij dit gedrag. En angst moeten wij juist voorkomen!

Tips

– Als je het eng vindt dat de tandarts in je mond kijkt, vraag papa/mama of je op hun schoot mag zitten. Samen zijn jullie sterk!

– De tandarts zal je nergens toe dwingen. Als je echt niet durft, probeert hij je wel altijd over te halen. Bij de meeste kinderen is het eerste bezoekje erg eng, maar als zij eenmaal in de stoel gelegen hebben viel het allemaal reuze mee!

– De tandarts spreekt altijd van te voren met je af, als je enige pijn voelt of vragen hebt je je hand op moet steken. Dan stopt hij de behandeling en luistert naar je. Want je bent natuurlijk de baas over je eigen mond!

– Als je het eng vindt dat de tandarts in je mond kijkt, vraag of je mee mag kijken. De tandarts zal je een grote spiegel geven. Samen gaan jullie kijken in de mond.
Erg leuk en leerzaam!

– Nadat de tandarts je tanden gecontroleerd heeft mag je iets leuks uitkiezen. Een mooie stuiterbal of een leuke sticker. Je kan het zo gek maar niet bedenken!

WISTJEDAT---Wist-je-dat-sommige-volwassenen-ook-bang-zijn-voor-de-tandarts

Bron : Ivoren Kruis© | Bang bij de tandarts

1380340_10201615891390891_883611466_n